Stichting EFT

EFT is een veilige methode waarmee pestproblemen effectief en relatief snel kunnen worden opgelost. 

 

"Pesten...zowel slachtoffers als daders hebben hulp nodig. De gepeste om het pest-trauma te verwerken en het zelfbeeld te herstellen, de pester om het achterliggende trauma; de reden van het pesten op te lossen.

 

Een effectieve methode om de oorzaak en de gevolgen van pesten aan te pakken is EFT, Emotional Freedom Techniques. Een praktische methode zonder al te lang praten. Want je wéét met je verstand heus dat je er mag zijn en dat je je niets (meer) hoeft aan te trekken van wat anderen van je vinden. Toch reageert je lichaam met stress en emotie als je terugdenkt aan die pesterijen. Gevoelens van minderwaardigheid, onveiligheid, onzekerheid, boosheid en schuldgevoelens bijvoorbeeld. Vaak heeft het pesten onbewust een enorme invloed op de betrokkenen.

 

Met Emotional Freedom Techniques ga je met deze emotionele, en lichamelijke reacties aan de slag, waardoor je lichaam kalmeert en je anders aan gaat kijken naar het verleden, jezelf en ook je toekomst.

 

Een voorbeeld:

Een man komt bij een EFT behandelaar ivm sociale angst. In groepen en in de stad als de terrasjes vol zitten voelt hij zich ongemakkelijk. De behandelaar vraagt wat hij op zulke momenten ervaart. Hij antwoordt dat hij zich bekeken voelt, zijn hartslag gaat omhoog en hij spant zijn spieren. Het liefst gaat hij deze situaties uit de weg. De behandelaar begint met het toepassen van EFT: zachtjes met twee vingers wordt er getikt op specifieke punten op gezicht en romp, terwijl er zinnetjes worden nagezegd zoals ”ik voel me ongemakkelijk” “ik voel de stress in mijn lichaam” “toch zit ik hier nu veilig op een stoel”.

Na korte tijd vraagt de behandelaar hem wat er is veranderd. Opnieuw herinnert de man zich een situatie waar hij zich normaal gesproken ongemakkelijk zou hebben gevoeld. Maar nu reageert zijn lichaam een stuk rustiger. Ze gaan door met tikken tot hij geen stress meer voelt. De behandelaar vraagt wanneer hij dat gevoel voor het eerst heeft ervaren. Ineens valt het kwartje… al die mensen die naar hem kijken...het doet hem denken aan het schoolplein waar hij vroeger niet mee mocht spelen. Hij stond alleen, de rest keek naar hem, zo herinnert hij zich. De behandelaar vraagt hem om in die bewuste herinnering te stappen. Hij ziet het weer levendig voor zich en voelt opnieuw ongemak en stress. Ook die stress wordt al tikkende en pratende ontladen. Tot slot wordt de man gevraagd wat hij zou willen veranderen in deze herinnering. Hij vertelt dat hij in gesprek zou willen gaan met die kinderen. Om ze te vertellen hoe hij zich voelde en ze voor te stellen om samen te spelen. Terwijl de EFT sessie doorgaat, vertelt hij zijn nieuwe ‘herinnering’, alsof het nu is.

 

Aan het eind van de sessie voelt hij zich opgelucht...er is een last van zijn schouders gevallen. Zijn sociale angst… daarvan is geen sprake meer. Laat ze maar kijken, zegt hij nu.

 

Dit is slechts een voorbeeld van hoe een EFT sessie zou kunnen verlopen. Overigens kun je EFT ook heel goed bij jezelf toepassen! Een erg eenvoudige tool waarmee je direct invloed uitoefent op stress en emoties.


Wil je meer weten over EFT? Kijk dan op de website van Stichting EFT. Daar vind je informatie én goed opgeleide EFT behandelaren." 

 

 

© 2018 by SUSAN LEURS 

  • Facebook Classic