top of page

Nieuwe oogst #2

Bronnen: Centre Ceramique en Huis van de Kunsten Limburg

NIEUWE OOGST#2

Geslaagde talenten masterclass verhalende fotografie

o.l.v. John Lambrichts

Na de succesvolle eerste editie in 2014 / 2015 presenteren Centre Céramique en Het Huis voor de Kunsten Limburg: NIEUWE OOGST#2.

Gevorderde amateurfotografen die voorjaar 2016 slaagden mogen hun werk exposeren in Centre Céramique. De fotografen vertellen op persoonlijke wijze een verhaal, waarbij het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer gestimuleerd werd.

  • Jo Frijs - 'Dea van Oss' John van Oss, pastoor van Schimmert, is echt een van ons.

  • Michel Vanderhoven - 'Groeien en knoeien' Als trotse vader volg ik Lemmy en zijn opgroeien met vallen en opstaan, waarbij ik ook door zijn ogen probeer te kijken.

  • Chrit Habets - 'Renske' Renske, helpt vluchtelingen een rustplek te vinden op hun doorreis naar een ander bestaan.

  • Miranda Schmitz - 'Mental mist' Deze reeks is een eerbetoon aan mijn Nederlandse grootmoeder die aan een zware en erfelijke vorm van Alzheimer leed. Via associatieve beelden schep ik de sfeer die de ziekte bij mij oproept. Met dit project wil ik mijn angst om hetzelfde lot te ondergaan aanpakken en ombuigen naar iets positiefs.

  • Jan Janssen - 'Keet' Een groep jongeren realiseert met veel optimisme en kameraadschap een thuishonk.

  • Marja van Hagen-Smeets - 'Mijn vlakke land' Een fotografische vertaling van Jacques Brel's lied 'Mijn vlakke land' naar mijn eigen land en de leefomgeving van mijn jeugd in Midden Limburg. Herinneringen aan de tijd waarin mijn vader me meenam op eindeloze fietstochten. De prachtige verhalen die hij vertelde over het boerenleven van vroeger en het leven in de Peel, de schoonheid van ons land en zijn jaargetijden.

  • Koen Verjans - 'AdWorkx' Een bescheiden greep uit ons assortiment van esthetisch verantwoorde reclameborden. Door hun archetypisch design en krachtige uitstraling missen ze hun werking niet. Ontworpen voor de mooiste landschappen omdat uw reclame het waard is!

Deze tweede masterclass verhalende fotografie was een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende negen maanden werden amateurfotografen door John Lambrichts begeleid. Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde de eindresultaten. Meer informatie: www.hklimburg.nl/verhalendefotografie

4 dec '16 t/m 5 mrt ‘17 | Nieuwe Oogst#2 | Locatie: Centre Céramique |Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht Toegang: gratis

Terugblik Masterclass Verhalende Fotografie 2013 en 'Nieuwe Oogst #1' 2014

In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg voor het eerst de Masterclass Verhalende Fotografie voor vrijetijdsfotografen. De opdracht was om op persoonlijke wijze een verhaal te vertellen met een serie foto's. Hierbij werd men gestimuleerd niet louter registrerend te fotograferen maar vooral ook een (onderhuidse) sfeer voelbaar te maken. Vijf van de elf deelnemende fotografen slaagden voor de masterclass. Hun winnende series waren van 2 december 2014 t/m 1 maart 2015 te zien in Centre Céramique in Maastricht. Eén van de series die in de expo ‘Nieuwe Oogst #1’ te zien was, was de serie ‘OVERBRUGGEN’ van Johan Horst (Budel,1965). Het betreft een kleurenfotoreportage over de aanleg van de brug in natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen, het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen beleidsmakers en uitvoerders. Dieren reizen daar nu ongestoord tussen verschillende leefgebieden. Een andere serie was ‘COLLAR – Fifty Shades of Reality’ van Joep Keij (Bergen op Zoom, 1978). Joep Keij volgde drie koppels tijdens een speelweekend dat in het teken stond van Bondage & Discipline (BD), Dominance & Submission (DS) en Sadism & Masochism (SM). Of, zoals de fotograaf het zelf verwoordt: “In de slipstream van de populariteit van Vijftig Tinten Grijs stapte ik een verborgen wereld binnen. Ik verwachtte een omgeving vol Jambersachtige stereotypen, maar vond een kleurrijke wereld met duizenden tinten en nuances.” Joep behaalde met deze fotoserie tevens het predicaat Bonds Meester Klasse. Susan Leurs (Heerlen, 1966) maakte in het kader van de masterclass de serie ‘IN DE SCHADUW VAN STEMMEN’, een fotodocument over haar broer Erik, die elke dag opnieuw een gevecht levert om niet te hoeven luisteren naar de stemmen die zich opdringen in zijn hoofd. Ook Susan behaalde met deze serie het predicaat Bonds Meester Klasse. Frans Smets (Venlo, 1953) volgde voor zijn serie ‘ZORG & VRIENDSCHAP- leven met een spasme’ Renée, een ondernemende en avontuurlijke jonge vrouw die door een spasme beperkt wordt in haar bewegingsvrijheid. De manier waarop Renée omgaat met haar beperking heeft diepe indruk op de fotograaf gemaakt. Diana Putters (Spaubeek, 1971) koos voor een bijna ‘filmische droom/nachtmerrie’ van een meisje in een verlaten huis. Wordt ze achtervolgd door een man met hoed of is het slechts verbeelding? Diana behaalde met haar fotoserie het predicaat Kandidaat Bonds Meester Klasse.

Featured Posts
bottom of page