Project Pesten

 

 

 

CCbanner_site_leurs.jpg

In 2016 ben ik begonnen met het fotoproject Pesten vorm te geven. De serie die ontstond was in de vorm van een tentoonstelling in Centre Céramique (Maastricht) te zien van 2 december (2018) tot en met 24 februari (2019). Voor het project portretteerde ik meer dan 100 mensen (analoog, middenformaat 6x6). Naast de fotoserie werd in samenwerking met Stichting Omgaan met Pesten een educatief programma opgezet waaraan scholen konden deelnemen. Verder werd er met Centrum Jeugd en Gezin (CJG043) een symposium georganiseerd voor ouders, leerkrachten, docenten en andere geïnteresseerden.

 

De mensen die ik fotografeer zijn ofwel gepest of hebben zelf gepest. Mijn doel is om mensen aan het denken te zetten wat ze zelf kunnen doen om dit pestgedrag te veranderen. We zijn 'beschaafd' maar kennelijk missen we de sociale vaardigheden om elkaar te accepteren zoals we zijn, hoe dat dan ook is. Denk mee over hoe je in jouw omgeving iets kunt doen om het pesten tegen te gaan.

 

Na de eerste tentoonstelling gaat het project verder reizen, hierdoor is het nog steeds mogelijk om je aan te melden voor het project. Wil je meedoen aan een portretsessie neem dan contact met mij op via mijn contact-pagina.

 

Door het project te kunnen exposeren en het een platform te geven voor workshops en lezingen kan het ingezet worden om het pesten aan te pakken en bespreekbaar te maken. Pesten vindt niet alleen plaats op scholen, het komt voor in werksituaties, in bejaardenhuizen, woonomgevingen, kortom overal. 

 

Een reportage gemaakt door André Hilkens tijdens de opening in Centre Ceramique (Maastricht) op 1 december 2018.

BMK
Op 7 maart 2020 mocht ik het fotoboek verdedigen tijdens de BMK ballotage in Rotterdam (Fotomuseum) met goed gevolg. De jury was unaniem over deze serie. De BMK (Bond Master Klasse) is de hoogst  haalbare onderscheiding binnen de Fotobond. Voor mij was dit de tweede BMK titel die ik haalde, op 7 maart 2015 kreeg ik de eerste BMK titel voor de serie 'In de schaduw van stemmen'.
Het fotoboek is hieronder via de link te bekijken.
Fotoboek
Van de eerste expositie heb ik een boek gemaakt zodat ik inzichtelijk kan maken voor andere partijen hoe deze expositie inhoudelijk was. Door het aantal nieuwe deelnemers en daarmee nieuw fotomateriaal ben ik nu in staat om op nieuwe locaties een volledige andere expositie te kunnen neerzetten.
Voor een indruk van de eerste expositie, klik op de link om het fotoboek te kunnen inzien.
Crowdfunding

Het is mogelijk om dit project financieel te steunen. Het geld zal worden gebruikt om exposities op te zetten en mogelijk een boek te maken. Indien je een vrije bijdrage zou willen doen dan kun je via deze link een bedrag storten, alle beetjes helpen!

Publicaties, interviews

Het project heeft al veel media aandacht gehad, klik op de link om de artikelen te lezen, interviews te beluisteren / bekijken.

Rechterhanden

De eindbewerking van de foto's wordt gedaan door mijn steun en toeverlaat, Karin Claus. Verder zijn er meer mensen die het project een warm hart toedragen en op hun manier zich inzetten voor het project, ik ben hen allen zeer dankbaar voor hun hulp. 

Amber uitsnede.jpg

Amber